Hyvinvointikartoitus

Hyvinvointikartoituksen avulla selvitetään ennen tarkemman koulutussuunnitelman tekemistä, saako hevosesi toteuttaa riittävästi hyvinvointiaan edistäviä ja lajilleen tyypillisiä käyttäytymistarpeita. Hevosen lajityypillisiin käyttäytymistarpeisiin kuuluvat vapaa liike, laiduntaminen, ruuan ja veden etsintä, lämmönsäätely, levon ja unen säätely, sosiaalinen käyttäytyminen sekä leikki. Lisäksi kartoitetaan, esiintyykö hevosella kipuun tai stressiin viittaavaa käytöstä. 

Täytä alla oleva lomake ennen ensimmäistä etävalmennusta/asiakaskäyntiä. Tutustun täyttämääsi materiaaliin, teen sen pohjalta koulutussuunnitelman ja käymme vielä etävalmennuksen/asiakaskäynnin yhteydessä läpi hevosesi  hyvinvoinnin nykyistä tilannetta. Pohdimme yhdessä, millaisilla keinoilla hevosen hyvinvointia voitaisiin parhaiten edistää ja kuinka nykyinen hyvinvoinnin tilanne mahdollisesti vaikuttaa hevosen käyttäytymiseen ja kouluttamisen etenemiseen.

Ennen ensimmäistä etävalmennusta

Jos olemme sopineet etävalmennuksen, lähetä minulle ennen ensimmäistä valmennusta täytetty lomake sekä tarvittaessa 1-3 enintään kolmen minuutin mittaista videota hevosen käyttäytymisen tai käsittelyn haasteiden nykytilanteesta WhatsAppilla numeroon 0445512468. Suosittelen videoiden lähettämistä, jos hevosella esiintyy ongelmallista käytöstä. Muussa tapauksessa pelkkä hyvinvointikartoitus yleensä riittää.

Kun olen tutustunut saamaani materiaaliin, laitan sinulle ehdotuksia siitä, millaisilla keinoilla hevosesi hyvinvointia voitaisiin parhaiten edistää, miten koulutuksen kanssa voitaisii edetä ja kuinka nykyinen hyvinvoinnin tilanne mahdollisesti vaikuttaa hevosen käyttäytymiseen ja kouluttamisen etenemiseen.

Hevosen hyvinvointikartoitus

Jokaiseen kysymykseen ei tarvitse vastata tarkasti, mutta pyri kertomaan vastauksissa kaikki olennainen tilanteesta. Jos et esimerkiksi tiedä varmuudella, miten paljon hevosesi nukkuu päivässä makuullaan, voit kertoa esimerkiksi, että "Hevosella on pehmeä ja kuiva alusta karsinassa nukkumista varten ja sillä on aamuisin puruja hännässään, eli todennäköisesti se makaa tai piehtaroi karsinassa ollessaan. En kuitenkaan varmuudella tiedä, kuinka paljon hevonen nukkuu makuullaan".

Lauma ja elinympäristö

Asuuko hevonen karsinatallissa vai pihatossa? Kuinka pitkiä aikoja hevonen saa ulkoilla päivässä ja minkä kokoisella alueella? Pääseekö hevonen suojaan sääilmiöiltä, ötöiköiltä ja helteeltä halutessaan? Saako hevonen olla kosketuksissa lajitovereihinsa? Jos hevonen elää laumassa, millaiset välit sillä on lauman muiden hevosten kanssa? Miten hevonen reagoi, kun joku lauman jäsenistä viedään kauemmas? Entä silloin, kun se itse viedään pois muiden hevosten luota?

Syöminen ja juominen

Kuinka monta kertaa päivässä hevoselle tarjoillaan heinää ja miten monta tuntia on ruokintakertojen välissä? Miten heinä tarjoillaan (esim maasta, heinäverkosta vai automaatista)? Ruokitaanko hevosta muilla rehuilla heinän lisäksi? Jos hevonen on laumassa, pääseekö se siellä syömään rauhassa? Esiintyykö hevosella aggressiivisuutta tai levottomuutta ruokintatilanteissa? Onko hevosella vapaasti saatavilla sulaa vettä ympäri vuoden?

Liikunta, koulutus ja virikkeet

Millaista tekemistä ja/tai liikuntaa hevoselle tarjotaan ihmisen toimesta? Ratsastetaanko tai ajetaanko hevosella tai liikutetaanko sitä jollain muulla tavalla? Onko hevosen kanssa jotain liikuntaan tai urheiluun liittyviä tavoitteita? Saako hevonen ratkaista esimerkiksi aivopähkinöitä, opetella uusia asioita tai tutkia säännöllisesti itseään kiinnostavia uusia paikkoja tai esineitä? Millaisin menetelmin hevosta koulutetaan? Palkitaanko sitä jotenkin onnistumisista?

Palkitseminen

Mitä hevosesi kouluttamisessa on pääsääntöisesti käytetty palkintona (esim ruoka, rapsutus, sanalliset kehut)? Onko palkkioiden käytössä ollut jotain haasteita ja jos on, niin millaisia?

Lepo ja palautuminen

Kuinka usein hevosella pidetään vapaapäiviä tai kevyempiä päiviä? Mitä hevosen kanssa silloin tehdään, vai saako se vapaasti toteuttaa itseään vapaapäivinään? Pääseekö hevonen nukkumaan kyljittäin makuullaan kuivalla ja pehmeällä alustalla ympäri vuoden vähintään 30 min vuorokaudessa.


Ilon ja motivaation lähteet

Mistä asioista hevosesi tuntuu erityisesti pitävän? Pohdi tätä sekä niiden asioiden osalta, joita hevonen tekee "vapaa-ajallaan" ja sen osalta, mitä hevonen tekee ihmisen kanssa. Miten usein hevosesi pääsee tekemään näitä omasta mielestään erityisen mukavia asioita?

Todetut vammat, sairaudet, lääkitykset ja erityisruokavaliot

Onko hevosellasi eläinlääkärin toteamia vammoja tai sairauksia tai epäilyjä niistä? Syökö hevonen niihin jotain lääkitystä ja jos syö, niin mitä? Onko hevosella allergioita?

Kivun ja stressin tunnistaminen sekä ongelmallinen käytös

Alla on listattu erilaisia hevosen eleitä ja käytöksiä, jotka saattavat viitata kipuun tai stressiin sekä olla ongelmallisia hevosta kouluttaessa ja käsitellessä. Ruksaa alla olevalta listalta rehellisesti kaikki ne eleet, käytökset ja ongelmat, joita hevosellasi esiintyy toistuvasti.

Mitä seuraavista hevosesi ilmentää toistuvasti?

Lisätietoa mahdollisesta kipukäytöksestä

Jos haluat, voit lisäksi kertoa sanallisesti hevosesi käytöksestä ja tilanteista, joissa mahdollista kipukäytöstä tai stressikäytöstä esiintyy. Voit esimerkiksi tarkentaa, kuinka usein käytöksiä esiintyy tai mitä listalla olevista oireista esiintyy eniten. Kirjoita lisätietoja alla olevaan vapaaseen tekstikenttään.

Muita toiveita tai huomioitavaa

Jos sinulla on muita toiveita tai huomioitavaa hevosesi käytöksen tai kouluttamisen suhteen, voit kertoa niistä alla olevassa kentässä vapaamuotoisesti. Kerro myös, jos sinulla on toiveita etävalmennuksen tai mentoroinnin suhteen. Mihin asioihin tahtoisit erityisesti keskittyä? 

Miten sinä voit?

Oletko kokenut, että hevosesi käyttäytyminen vaikuttaa omaan jaksamiseesi? Mitkä ovat omat voimavarasi haasteiden ratkaisemiseen? Miten toivoisit minun ottavan tämän huomioon etävalmennuksessa tai mentoroinnissa?